16-19 JUN 10 台北之旅 ~ 十分 . 十分瀑布

我們放完天燈, 馬上便起程往十分大瀑布去, 沿途的指示路牌不多, 由邊條路穿往也不知道, 我們沿途要不斷問路, 恐防行錯路而耽誤時間, 因我們已遲了一班火車來到十分, 故此希望能趕上15:32pm 區間車回瑞芳再往九份去,  我們在這兒只逗留了兩個小時, ( 嘩 ! 精彩 ~ 又要放天燈, 又要用 1 小時來回十分瀑布 , 都未計影相時間  仲要回程買小天燈 和寄 postcard 畀自己 , ( 因時間關係想買多D 和寄多幾張都唔得 ) ~ 簡直係顛左

落了火車往後走 沿右邊轉入小街 ~

行了 15mins , 看見這個牌, 已為就到…. 原來唔係, 仲有一大段路 ….

咁熱, 我真係替佢地辛苦 >.<

其實行入去真係好遠 , 我地仲要趕時間, 又唔知仲要幾耐至到, 你估到我們的心情嗎 ^^

沿途都有很多條吊橋 ~

小瀑布 ~

又有另一條吊橋 ~

要行一段火車路才進入十分瀑布 ~

遠景 ~

close up ~

回程時看見很多人在放天燈, 好在我們放完天燈才去瀑布, 否則又要等….

待續….九份

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s